ПсихоФит: Како да си поставите реални фитнес цели?

реални фитнес цели
Зошто е важно да бидете реални во поставувањето на вашите фитнес цели? Едноставно - за да се поштедите од разочарувања и фрустрации кои ќе ве донесат до откажување од идејата да го подобрите квалитетот на вашиот живот, а претходно ќе ве „мотивираат“ на тренинзи и исхрана кои нема да можете да ги издржите на долг рок. Практично, разликата во чувството кое го имате за исходот од реални и нереални цели би изгледало вака: ако очекувате да намалите 5 килограми за 3 месеци, а успеете да намалите 4,...
More

ПсихоФит: 6 видови на мотивација кои ќе ве донесат до целта

видови мотивација
Секој од нас се мотивира на различен начин, свесно или несвесно, а психолозите ги групираат овие начини во 6 видови на мотивација. Ако сакаме да си помогнеме во остварувањето на поставените цели во фитнесот и во животот воопшто, мораме да дефинираме кој вид на мотивација најдобро функционира за нас. Кој вид на мотивација најмногу ви одговара? Читајќи ги различните видови мотивација може да откриете дека се пронаоѓате во повеќе од еден. И тоа е одлично, бидејќи значи дека можете да користите р...
More

Како да најдете време за фитнес?

Иако има статус на еден од најлесните изговори, немањето време за фитнес е многу реален предизвик. Редовни тренинзи, правилна исхрана, квалитетен сон, плус работа, семејство, домашни обврски и социјален живот... И сето ова треба секојдневно да се балансира во само 24 часа. Но, на многу луѓе им успева. Како? Стратегии кои ќе ви помогнат да најдете време за фитнес Знаете дека оние кои имаат резултати во фитнесот вежбаат редовно и внимаваат на исхраната. И ова е вистина, но она што можеби го прет...
More

ПсихоФит: 7 едноставни начини да ја подобрите вашата мотивација

мотивација
Одлуката да почнете со здрава исхрана и вежбање е тешка, но доследноста во вашиот фитнес план знае да биде уште потешка. Во овој период од годината сите имаат желба за позитивни промени - доаѓа време за плажа, тука се и сите настани каде што сакаме да изгледаме добро, но сето тоа брзо поминува. Проблемот се појавува кога немаме датум кој го очекуваме, а нѝ треба мотивација да останеме на патот по кој сме тргнале. Затоа ќе споделам со вас неколку едноставни совети кои ќе ви помогнат да ги преброд...
More

10 причини зошто ви е потребен персонален фитнес тренер

персонален фитнес тренер
Знам дека ќе ви звучи апсурдно – персонален фитнес тренер да ви каже зошто ви е потребен персонален фитнес тренер :) Но, не заборавајте дека сите сме биле почетници некогаш, и најискусните некогаш не знаеле како до сопствената цел. Почнувајќи од моите искуства, па сè до искуствата на моите клиенти, ви гарантирам дека вежбањето со персонален тренер е една од најдобрите инвестиции кои некогаш ќе ги направите. Предрасудите за оваа професија одат во крајности – од големи, лути луѓе кои ви врескаа...
More

5 работи кои не треба да ги правите во теретана ако сакате подобри резултати

како до подобри резултати во теретана
Секогаш кога сакаме подобри резултати од времето и енергијата што ги вложуваме во теретана се вртиме кон поголема контрола на исхраната, поинтензивни тренинзи, а некогаш и кон поквалитетна опрема. Но, често пати правиме грешки во теретана со кои несвесно ги саботираме ефектите од тренингот.    Како до подобри резултати? Често зборуваме за тоа што и како треба да правите во теретана, но време е да зборуваме за тоа што НЕ треба да правите ако сакате подобри резултати: 1. Не ги мешајте напорното...
More