5 видови храна кои поттикнуваат лачење на тестостерон

покачување на тестостерон преку храна
Нашите генерации од сите возрасти имаат значително пониски нивоа на тестостерон од оние кои ги имале нашите предци. Научниците велат дека ова се должи најмногу на стресот, токсините во опкружувањето и физичката неактивност. А ниските нивоа на тестостерон имаат негативно влијание врз синтезата на протеини во телото, што ја афектира мускулната маса, густината на коските, способноста на телото да топи масти, како и либидото, расположението, енергијата и целокупното здравје и кај мажите и кај жените...
More

ПсихоФит: Како да одржувате хормонален баланс за време на диета?

хормонален баланс за време на диета
Ефектите од диетите и калориските рестрикции несомнено нѐ прават среќни, но додека трае процесот на интензивно вежбање и драстични промени во исхраната, нашите хормони не се така среќни. Наглото намалување на телесните масти предизвикува големи промени во нашиот хормонален баланс, особено кај хормоните кои ја регулираат енергијата, расположението и општото здравје. Ако не внимавате на овие промени вашето тело може лесно да премине во фаза на стрес и паника, што ќе влијае негативно и на вашите фи...
More

Истражување: Зошто не можете да се ослободите од вишокот масти?

вишокот масти и тестостеронот
Редовно вежбате и внимавате на исхраната, но сепак се чини дека процесот на ослободување од вишокот масти не ви оди баш лесно? Ова може да се должи на вашата возраст, бидејќи заедно со годините се зголемуваат и резервите на телесни масти кои што телото ги задржува. Но, науката открива дека постои уште една причина за ова - нивото на тестостерон во вашиот организам.   Како тестостеронот влијае на вишокот масти? Тестостеронот е еден од главните фактори кои влијаат на мускулната хипертрофија и си...
More