5 неопходни суплементи за одржување на здравјето и формата

неопходни суплементи
Секој суплемент има свои предности во зависност од вашата цел, навики, исхрана, буџет... Ама ако треба да се издвојат 5 што се корисни за сите, особено за оние што се грижат за здравјето и формата, ова е базата: 1. Витамин Д Недостатокот од витамин Д е честа појава, речиси половина од луѓето се сооуваат со овој проблем во одреден момент. Најчестите причини за тоа се долгото време поминато во затворен простор, генетиката и исхраната со малку микронутриенти. Последиците од ова се проблеми со кос...
More

4 тренинг навики што ве водат кон повреда

ризични тренинг навики
Покрај зголемување на силата и подобрување на изгледот, една од главните цели во фитнесот треба да ви биде и развивање на правилни тренинг навики. Така ќе си обезбедите прогрес во сите аспекти од тренингот и што е уште поважно – ќе се заштитите од повреда. Штом ќе влезете во теретана заборавете на егото. Знаете дека фитнесот е натпревар со себе, но и во тој натпревар се случува понекогаш да се занесеме и да го форсираме телото до степен што го загрозува нашето здравје. „Ризични“ тренинг нави...
More

Дали витамин Д треба да биде на вашата листа на суплементи?

суплементи - витамин Д
Над 40% од возрасните луѓе на нашето поднебје се соочуваат со дефицит на витамин Д во организмот. Оваа бројка е уште поголема во зимскиот период кога сме лишени од еден од најголемите извори на овој витамин, сончевите зраци, заради кратките денови кои често се облачни. Тоа значи дека во моментов шансите се големи да имате потреба да го додадете на листата на суплементи што ги користите за подобро здравје и подобри спортски перформанси. Нивоата на овој витамин во крвта, покрај изложеноста на с...
More

6 митови за жените во фитнесот што го кочат вашиот прогрес

жените во фитнесот
Жените во фитнесот се соочуваат со многу митови и предрасуди од кои поголемиот дел се сосема неосновани. Но, сепак тие кружат наоколу и им стојат на патот кон достигнување на сопствениот максимум од напорите и времето што го вложуваат во тренинзите. За жал тешко е да се покријат сите овие теми во еден здив, но ќе почнеме од најчестите 6. 1. Жените во фитнесот треба да тренираат различно од мажите Оваа теорија сигурно сте ја слушнале многу пати до сега. Мажите треба да вежбаат со големи тежини ...
More

Како можете да ги подобрите ефектите од тренингот со казеин?

суплементи - казеин
Во време кога „славата“ му припаѓа на сѐ она што има брзи ефекти, протеинот кој споро се разградува често ја губи маркетиншката борба со другите протеини. Но, науката покажува нешто друго - употребата на казеин може да даде значително подобри резултати во процесот на ослободување од вишокот масти и зголемување на силата ако се користи правилно.    Што е казеин? Казеинот е млечен протеин. Околу 80% од протеините содржани во млечните производи се казеин, останатиот дел е whey протеин (млечна сур...
More

Суплементи во “spotlight” – Што се гејнери и дали ви се потребни?

дали ви требаат гејнери
Ако вашата цел е да ја зголемите силата и мускулната маса, сигурно во некој момент сте помислиле да користите гејнери. Иако овие суплементи се наменети токму за оваа цел, добро е да научите малку повеќе за нив пред да почнете да ги користите. Како се зголемува мускулната маса? Теоретски, многу едноставно - за зголемување на телесна и мускулна маса потребно е да внесувате повеќе калории од оние кои ги трошите во текот на денот, да консумирате доволно протеини и да вежбате. Но, некогаш ова не е...
More

Дали ви треба фитнес план за да имате резултати?

дали ви треба фитнес план
Што значи да имате ваш личен фитнес план? Дали е тоа само хир на фитнес фанатиците и богатите? Зошто би ви бил потребен план кога со мали рестрикции во исхраната и поголема физичка активност ќе направите промени во изгледот и здравјето? Зошто би се оптеретувале со планови кога можете да прочитате неколку интернет статии и да се придржувате кон советите? Накратко - затоа што нема да бидете задоволни од резултатите. Дали си имате поставено некаква цел во фитнесот? Како и за сите други цели и з...
More

10 супер придобивки од користење на Л-карнитин

придобивки од л-карнитин
Позитивните ефекти од користењето на Л-карнитин во однос на топење масти и зголемување на издржливоста се откриени пред повеќе од 100 години. Од тогаш до денес листата на придобивки од овој суплемент само се зголемува како резултат на подетални истражувања, па така Л-карнитинот стана еден од основните суплементи за спортистите и за оние кои се грижат за своето здравје. Што е всушност Л-карнитин? Длабоко во нашите клетки се наоѓаат митохондрии кои им помагаат на клетките да ја искористат енерги...
More

Фит дилема: Кој вид на протеин е најдобар за вас?

Различните видови на протеински суплементи имаат различна намена и се консумираат во различно време за максимална ефективност. За да можете да изберете протеин кој ќе ви помогне да ги постигнете посакуваните резултати, ќе ги разгледаме својствата на петте најкористени видови протеински суплементи. Whey концентрат Ова е една од најбазичните форми на протеин која можете да ја најдете на полиците со суплементи, и тоа по пониска цена од другите, што го прави whey концентратот одличен за проба доко...
More

3 најдобри суплементи за брзо опоравување после тренинг

брзо опоравување после тренинг
Интензивните тренинзи се одлични за забрзано градење мускулна маса и топење масти. Единствениот проблем е што по нив доаѓаат замор и мускулна болка од кои морате да се опоравите пред следниот тренинг. Потсетете се само на чувството кое го имате после вежбите за нозе и ќе знаете за што ви зборувам. Но, добрата вест е што со правилна употреба на соодветни суплементи можете да поттикнете брзо опоравување и да се вратите на следниот тренинг со полна сила. Брзо опоравување - фактор кој влијае на ваш...
More