ПсихоФит: Откријте од каде потекнува вашиот зголемен апетит

психолошки причини за појава на зголемен апетит
Дали храната ја доживувате како средство за задоволување на основните телесни потреби за да се одржите во добро здравје? Или таа е ваша награда, утеха, дел од социјалните активности? Ако сакате да се изборите против проблемот со зголемен апетит ќе мора прво да ја лоцирате причината. Главни психолошки причини за појава на зголемен апетит Колку често ви се случува да се затекнете во состојба во која сте прејадени, а не сте го планирале  ниту сте го сакале тоа? Можеби сте дозволиле да прегладните...
More

ПсихоФит: Како да си поставите реални фитнес цели?

реални фитнес цели
Зошто е важно да бидете реални во поставувањето на вашите фитнес цели? Едноставно - за да се поштедите од разочарувања и фрустрации кои ќе ве донесат до откажување од идејата да го подобрите квалитетот на вашиот живот, а претходно ќе ве „мотивираат“ на тренинзи и исхрана кои нема да можете да ги издржите на долг рок. Практично, разликата во чувството кое го имате за исходот од реални и нереални цели би изгледало вака: ако очекувате да намалите 5 килограми за 3 месеци, а успеете да намалите 4,...
More

ПсихоФит: Фитнес – најдобар лек против депресија?

со фитнес против депресија
Есента е време кога сите повеќе или помалку патиме од чувство на меланхолија која лесно може да премине во депресија, а тоа е веќе сериозна состојба од која потешко се излегува. Може да му се случи на секој од нас без разлика колку сме успешни и колку богат социјален живот имаме. Истражувањата покажуваат дека придобивките од фитнесот одат многу подалеку од доброто физичко здравје и изглед - тие можат да ви помогнат да се изборите против психолошките предизвици како што е депресијата. Следат ...
More

ПсихоФит: Како фитнесот ја подобрува вашата продуктивност?

поголема продуктивност
Ако мислите дека сте премногу зафатени и немате време за вежбање, размислете уште еднаш. Сетете се на сите успешни бизнисмени кои физичката активност ја ставаат на листата на приоритети во денот. Тие тврдат дека вежбањето им помага да ја подобрат нивната продуктивност и ефикасност, па зошто мислите дека не би ви помогнало на вас? Ако не верувате во нивните тврдења, потпрете се на доказите на науката. Ги чува мозочните клетки Освен физичкиот изглед, силата и кондицијата, вежбањето е неизоставен...
More

5 психолошки фази во фитнесот низ кои мора да поминете

психолошки фази во фитнесот
Без разлика дали сега почнувате со фитнес програма или сте веќе искусни во вежбањето, постојат психолошки фази во фитнесот низ кои природно ќе поминете. Ако се подготвите за она што следи, многу побрзо ќе ги надминете оние потешките фази и ќе стигнете до моментот кога ќе уживате во сѐ што правите за вашето тело и здравје. Фаза 1 - Одлука Првата од петте психолошки фази во фитнесот започнува со одлуката да го подобрите изгледот, здравјето, силата, кондицијата - што и да е вашата конечна цел. П...
More

ПсихоФит: 6 видови на мотивација кои ќе ве донесат до целта

видови мотивација
Секој од нас се мотивира на различен начин, свесно или несвесно, а психолозите ги групираат овие начини во 6 видови на мотивација. Ако сакаме да си помогнеме во остварувањето на поставените цели во фитнесот и во животот воопшто, мораме да дефинираме кој вид на мотивација најдобро функционира за нас. Кој вид на мотивација најмногу ви одговара? Читајќи ги различните видови мотивација може да откриете дека се пронаоѓате во повеќе од еден. И тоа е одлично, бидејќи значи дека можете да користите р...
More

ПсихоФит: 6 совети од спортските психолози за подобри резултати

Како и во секој друг спорт, психологијата игра огромна улога во фитнесот, бидејќи покрај физичките напори вежбањето во теретана носи предизвици за кои е потребна ментална сила. Иако спортската психологија е комплексна тема, има неколку генерални совети кои можат многу да ви помогнат да ја задржите мотивацијата и да остварите подобри резултати. Дури и кога сте во одлична физичка форма, многу лесно можете да наидете на психолошки пречки кои ќе ја намалат вашата мотивација и ќе ги нарушат резулт...
More

ПсихоФит: Како да одржувате хормонален баланс за време на диета?

хормонален баланс за време на диета
Ефектите од диетите и калориските рестрикции несомнено нѐ прават среќни, но додека трае процесот на интензивно вежбање и драстични промени во исхраната, нашите хормони не се така среќни. Наглото намалување на телесните масти предизвикува големи промени во нашиот хормонален баланс, особено кај хормоните кои ја регулираат енергијата, расположението и општото здравје. Ако не внимавате на овие промени вашето тело може лесно да премине во фаза на стрес и паника, што ќе влијае негативно и на вашите фи...
More

ПсихоФит: 7 едноставни начини да ја подобрите вашата мотивација

мотивација
Одлуката да почнете со здрава исхрана и вежбање е тешка, но доследноста во вашиот фитнес план знае да биде уште потешка. Во овој период од годината сите имаат желба за позитивни промени - доаѓа време за плажа, тука се и сите настани каде што сакаме да изгледаме добро, но сето тоа брзо поминува. Проблемот се појавува кога немаме датум кој го очекуваме, а нѝ треба мотивација да останеме на патот по кој сме тргнале. Затоа ќе споделам со вас неколку едноставни совети кои ќе ви помогнат да ги преброд...
More