Дали витамин Д треба да биде на вашата листа на суплементи?

суплементи - витамин Д
Над 40% од возрасните луѓе на нашето поднебје се соочуваат со дефицит на витамин Д во организмот. Оваа бројка е уште поголема во зимскиот период кога сме лишени од еден од најголемите извори на овој витамин, сончевите зраци, заради кратките денови кои често се облачни. Тоа значи дека во моментов шансите се големи да имате потреба да го додадете на листата на суплементи што ги користите за подобро здравје и подобри спортски перформанси. Нивоата на овој витамин во крвта, покрај изложеноста на с...
More

БЦАА – Зошто се овие аминокиселини важни за вашиот организам?

суплементи - БЦАА аминокиселини
БЦАА се едни од најчесто употребуваните суплементи од страна на активните спортисти и спортските ентузијасти. Но, голем дел од луѓето не се целосно запознаени со нивните својства и огромната улога што ја имаат во одржувањето на здрав и витален организам. Овие аминокиселини се есенцијални за нашиот организам и помагаат при градење на мускулна маса, ослободување од вишокот масти и килограми, опоравување на мускулниот систем по физички активности, како и при зголемување на силата, издржливоста и ен...
More