Зошто треба да внесувате протеини непосредно пред спиење?

протеини пред спиење
Од сите фактори коишто влијаат на мускулниот раст, најголемата препрека до вашата цел може да биде соодветниот внес на протеини. Затоа е важно да внимавате на количината и квалитетот на протеините што ги внесувате во текот на денот. Во спротивно, голем дел од трудот што го вложувате на тренинзите нема да има голем ефект. Мускулното ткиво е метаболички најактивно и најадаптивно ткиво во нашето тело. Тоа е во константна фаза на промена – или се разделува (катаболичка фаза) или се гради (анаболи...
More

5 начини како да ја подобрите вашата флексибилност

Ако сметате дека допирањето на вашите прсти на нозете од исправена положба е нешто недостижно кое никогаш нема да го постигнете, знајте го ова – вежбите кои ги практикувате во комбинација со храната која ја конзумирате, хидратацијата и животниот стил кој го водите имаат големо влијание на вашата флексибилност. Подобрување на способноста на телото да се витка е многу поважно од колку само превенирање од повреда. Всушност, флексибилноста е важен аспект во зголемувањето на сила и мускулна маса. По...
More

Како можете да ги подобрите ефектите од тренингот со казеин?

суплементи - казеин
Во време кога „славата“ му припаѓа на сѐ она што има брзи ефекти, протеинот кој споро се разградува често ја губи маркетиншката борба со другите протеини. Но, науката покажува нешто друго - употребата на казеин може да даде значително подобри резултати во процесот на ослободување од вишокот масти и зголемување на силата ако се користи правилно.    Што е казеин? Казеинот е млечен протеин. Околу 80% од протеините содржани во млечните производи се казеин, останатиот дел е whey протеин (млечна сур...
More

Летна форма – како да ја задржите мускулната маса во фазата на дефиниција

мускулна маса во фазата на дефиниција
Доаѓа летото, а со него и желбата да се вратиме во форма со што е можно помалку телесни масти и повидлива мускулна маса. Ако веќе сте пробале да ја остварите оваа цел сигурно знаете дека не е баш лесна. Фазата на дефиниција бара правилна комбинација од план на исхрана, тренинг програма, соодветни суплементи и време за активен одмор. Неодамна пишував за начинот на кој можете да топите масти и градите мускулна маса истовремено, но фазата на дефиниција бара малку поригорозни мерки. Еве на што тр...
More