Колку се важни растителните влакна во исхраната?

растителните влакна во исхраната
Ако до сега не сте ги сметале растителните влакна за важен дел од исхраната, сте се лишиле од многу позитивни својства што можат да ви помогнат во остварувањето на фитнес целите и во подобрување на општото здравје. Растителните влакна се делат во 2 основни групи – растворливи во вода и нерастворливи. Растворливите растителни влакна имаат многу позитивни својства како намалување на холестеролот во крвта и артериите, заштита од срцеви заболувања и удари, како и намалување на апетитот. Нераствор...
More

4 тренинг навики што ве водат кон повреда

ризични тренинг навики
Покрај зголемување на силата и подобрување на изгледот, една од главните цели во фитнесот треба да ви биде и развивање на правилни тренинг навики. Така ќе си обезбедите прогрес во сите аспекти од тренингот и што е уште поважно – ќе се заштитите од повреда. Штом ќе влезете во теретана заборавете на егото. Знаете дека фитнесот е натпревар со себе, но и во тој натпревар се случува понекогаш да се занесеме и да го форсираме телото до степен што го загрозува нашето здравје. „Ризични“ тренинг нави...
More

6 митови за жените во фитнесот што го кочат вашиот прогрес

жените во фитнесот
Жените во фитнесот се соочуваат со многу митови и предрасуди од кои поголемиот дел се сосема неосновани. Но, сепак тие кружат наоколу и им стојат на патот кон достигнување на сопствениот максимум од напорите и времето што го вложуваат во тренинзите. За жал тешко е да се покријат сите овие теми во еден здив, но ќе почнеме од најчестите 6. 1. Жените во фитнесот треба да тренираат различно од мажите Оваа теорија сигурно сте ја слушнале многу пати до сега. Мажите треба да вежбаат со големи тежини ...
More

Брз фит рецепт: Протеински колачи од тиква

протеински колачи од тиква
Еден од начините на којшто можете да се осигурате дека нема да излезете од рамките на вашиот режим на исхрана е секогаш да имате здрави ужини при рака. Овие протеински колачи од тиква се вкусни, лесни за подготовка и ќе ви помогнат да го зголемите дневниот внес на протеини, витамини и минерали.    Основата на овој рецепт е печена тиква и whey протеин, кокосовото масло и млекото се користат за спојување на смесата, а останатите состојки го збогатуваат вкусот. Зошто баш тиква? Затоа што има ...
More

15 видови на храна со висока содржина на протеини

храна со висока содржина на протеини
Без разлика каква исхрана практикувате, протеините се неизбежни макронутриенти ако сакате да го одржите вашето здравје, да го контролирате апетитот и да обезбедите храна за мускулниот систем. За полесно да го постигнете посакуваниот дневен внес на овие макронутриенти, во продолжение следи листа од 15 видови на храна кои имаат висока содржина на протеини. 1. Леќа Содржина на протеини: 9гр во 100 грама Леќата е одличен извор на протеини, но и растителни влакна и минерали. Нејзина дополнителна п...
More

Колку протеини им се потребни на физички активните девојки?

протеини за активни девојки
Зошто во фитнесот сѐ се врти околу протеините? Освен тоа што го регулираат апетитот и помагаат во ослободувањето од вишокот масти, тие се основни градбени блокови за мускулниот систем. Всушност, речиси секоја клетка во нашето тело содржи протеини. Потребата од внес на овие макронутриенти е неоспорна, она што претставува дилема за повеќето луѓе е нивната количина. Затоа денес ќе ги разгледаме резултатите од истражувањата на оваа тема во однос на физички активните девојки и жени кои сакаат да п...
More

5 видови храна кои поттикнуваат лачење на тестостерон

покачување на тестостерон преку храна
Нашите генерации од сите возрасти имаат значително пониски нивоа на тестостерон од оние кои ги имале нашите предци. Научниците велат дека ова се должи најмногу на стресот, токсините во опкружувањето и физичката неактивност. А ниските нивоа на тестостерон имаат негативно влијание врз синтезата на протеини во телото, што ја афектира мускулната маса, густината на коските, способноста на телото да топи масти, како и либидото, расположението, енергијата и целокупното здравје и кај мажите и кај жените...
More