5 начини како да ја подобрите вашата флексибилност

Ако сметате дека допирањето на вашите прсти на нозете од исправена положба е нешто недостижно кое никогаш нема да го постигнете, знајте го ова – вежбите кои ги практикувате во комбинација со храната која ја конзумирате, хидратацијата и животниот стил кој го водите имаат големо влијание на вашата флексибилност. Подобрување на способноста на телото да се витка е многу поважно од колку само превенирање од повреда. Всушност, флексибилноста е важен аспект во зголемувањето на сила и мускулна маса. По...
More

6 совети за заштитита од повреда на колена

заштита од повреда на колена
Повреда на колена е честа појава во сите спортови, а болката што доаѓа со неа сериозно ги нарушува тренинзите на нозе уште долго после повредата. Затоа е важно на време да се заштитите, а ако веќе постои болка да ја елиминирате пред да премине во посериозна повреда.    Нозете се еден од најважните делови од телото кои треба да ги тренирате, а многу често се запоставуваат заради тоа што тие тренинзи се посебно тешки. Но, силата која ќе ја развиете во нозете влијае на целокупната сила на вашето...
More

7 начини да избегнете повреда на рамо

Повреда на рамо е еден од најчестите проблеми што се појавуваат при невнимание во тежинските тренинзи. Таа може да се случи заради лош избор на вежби, претерано оптеретување со исти вежби долго време, форсирање при тренинг и покрај појава на болка, и заради изведување на вежби со неправилна форма. Со други зборови, само мало невнимание може да резултира со повреда која ќе ве исфрли од колосек и тоа на подолго време. Затоа вежбајте паметно и заштитете се на време. Како да се заштитите од повред...
More

Фит совет: Како да ги заштитите зглобовите од повреда

заштитете ги зглобовите од повреда
Заедно со сите придобивки од аспект на здравје, форма и изглед, со физичките активности доаѓаат и одредени ризици од повреди кои често пати ги вклучуваат зглобовите. Ова секако не е причина да се откажете од идејата за вежбање, туку да превземете мерки за заштита од непотребни болки и секој друг вид на непријатности. Најдобриот начин да се осигурате дека ќе ги извлечете само позитивните „последици“ од вежбањето е да тренирате според програма креирана според вашите потреби и можности и да пре...
More