Дали витамин Д треба да биде на вашата листа на суплементи?

суплементи - витамин Д
Над 40% од возрасните луѓе на нашето поднебје се соочуваат со дефицит на витамин Д во организмот. Оваа бројка е уште поголема во зимскиот период кога сме лишени од еден од најголемите извори на овој витамин, сончевите зраци, заради кратките денови кои често се облачни. Тоа значи дека во моментов шансите се големи да имате потреба да го додадете на листата на суплементи што ги користите за подобро здравје и подобри спортски перформанси. Нивоата на овој витамин во крвта, покрај изложеноста на с...
More

10 најчести заблуди за топењето масти

заблуди за топењето масти
Како што се наближува летото така нашите напори да се справиме со вишокот килограми и масти кои ја нарушуваат нашата фигура се зголемуваат. Токму затоа во овој период сме најподложни на прифаќање најразлични теории кои многу често се неточни, или во најмала рака непроверени. Во продолжение следат 10-те најчести заблуди за топењето масти кои можат да го нарушат вашиот план за враќање во форма. 1. „Таква ми е градбата, ова е мојот максимум“ Пред некое време објавив детално објаснување за разлики...
More

Зошто вашиот тренер упорно ви забранува алкохол?

зошто тренерот ви забранува алкохол
Редовни сте на тренинзи и се трудите да се придржувате кон режимот за исхрана, но вашиот тренер сепак има забелешки - зошто пиете алкохол на секое излегување? Ова не е негов хир да ви наоѓа замерки, ниту начин да ве казни. Кога вежбате со тренер вашите цели стануваат и негови цели, а тој знае дека нема да ги постигнете со вклучен алкохол. Еве зошто. Сите знаеме дека алкохолот содржи многу калории. Но што ако сте ги пресметале тие калории во вашиот дневен внес? Она што луѓето често го забор...
More