Дали витамин Д треба да биде на вашата листа на суплементи?

суплементи - витамин Д
Над 40% од возрасните луѓе на нашето поднебје се соочуваат со дефицит на витамин Д во организмот. Оваа бројка е уште поголема во зимскиот период кога сме лишени од еден од најголемите извори на овој витамин, сончевите зраци, заради кратките денови кои често се облачни. Тоа значи дека во моментов шансите се големи да имате потреба да го додадете на листата на суплементи што ги користите за подобро здравје и подобри спортски перформанси. Нивоата на овој витамин во крвта, покрај изложеноста на с...
More

Топ 10 нутриенти кои треба да ги внесувате секој ден

топ 10 нутриенти
Препорачаниот дневен внес на нутриенти и нивниот избор зависи од многу фактори и е различен за сите. Но, постојат неколку основни правила кон кои треба да се придржувате за да имате балансирана исхрана и да го одржувате вашето здравје без кое не можете да имате добри фитнес резултати. 1. Витамин Ц Витаминот Ц е еден од најзначајните нутриенти бидејќи има голема улога во многу процеси кои се дел од нормалното функционирање на вашиот организам. Го подобрува имунитетот, делува како антиоксиданс, ...
More