ПсихоФит: Се чувствувате ненаспано ? Како до подобар сон ?

Замислете дека неколку ноќи по ред не можете да спиете, ноќта ви се чини кратка и се будите наутро уморни и без енергија. Потоа замислете дека ова трае одреден временски период и запрашајте се како дефицитот од квалитетен сон би влијаел на вашето секојдневно функционирање?   Потребата за сон е различна кај секој човек, а просечно се потребни 6 часа на квалитетен сон за  нашето тело оптимално да функционира. Брзиот начин на живот, брзото темпо и работните обврски понекогаш ни налагаат да го...
More

ПсихоФит: Темната страна на диетите: опасност од АНОРЕКСИЈА!

Јануари е најтешкиот месец од годината особено кога станува збор за враќање на здравите навики во исхраната. Многу лесно се навикнуваме на мрсната и тешката храна, на слатките и на алкохолот. Плановите кои ги имавме и целите што си ги поставивме за почетокот на оваа година почнуваме да ги одложуваме и со неверојатна креативност наоѓаме начин како да се оправдаме. Медиумите и рекламите овој период ни покажуваат слики на богати трпези, со храна и пијалоци и обично тука некаде се и семејството или ...
More

ПсихоФит: Мотивација (трет дел) – Како да се остане мотивиран во овие празнични денови ?

Во неколку мои статии пишував за мотивацијата и колку е таа важна во спортот. Кај успешните спортисти постои константен “глад” за успех, посветеност, истрајност и дисциплина, а тоа што ги разликува од оние помалку успешните е токму нивната висока мотивираност. Во овој период од годината ниту успешните спортисти не се имуни на намалување на мотивацијата. Физиолошки на нашето тело му е потребно повеќе сон и поудобно ни е да се релаксираме во нашите домови со омилените серии, а од друга страна пак ...
More

ПсихоФит: Како да се справам со богатите трпези за празниците ?

Замислете пред вас маса преполна со најразновидна храна. На масата има секаков вид на зрело овошје и свеж зеленчук, вкусно зготвено месо со различни зачини, а на средината стои голема чоколадна торта украсена со чоколадни трошки и околу неа се наредени неколку примамливи вида на мафини полнети со Нутела крем. Тука од лево има и чизбургер, двоен. Вкусен! Сигурна сум дека за момент ја визуелизиравте оваа маса и дека веќе имате на ум кој ќе биде вашиот следен оброк. Можеби ви се чини дека до сле...
More

ПсихоФит: Дали секој што вежба во теретана е НАРЦИСОИДЕН ?

Бодибилдингот многу често неоправдано се поврзува со нарцисоидност па на бодибилдерите им се препишува нарцисоидно нарушување на личноста. Не е бодибилдингот нарцисоиден- луѓето се. Не може бодибилдингот да ги направи луѓето нарцисоидни ако тие притоа немаат диспозиција за ова нарушување или веќе не страдаат од истото. Постојат многу истражувања кои го поврзуваат бодибилдингот со нарцисоидното нарушување на личноста, а добиените резултати се контрадикторни. Голем број од истражувањата кои се спр...
More

ПсихоФит: Тренирање самостојно VS тренирање со тренинг партнер

Декември е месец кога повеќето луѓе прават новогодиши резолуции и планови за следната година. Најчесто  голем процент од тие планови се однесуваат за намалување на телесната тежина и тоа подеднакво и кај мажите и кај жените. Според истражувањата луѓето кои во својот план вклучуваат уште некој (пријател или партнер) имаат поголема предност и се поуспешни во достигнувањето на целта- за разлика од оние кои одлучуваат индвидуално да работат на својата цел. Сепак постојат и личности кои и индвидуално...
More

ПсихоФит: Темната страна на бодибилдингот – СТЕРОИДИТЕ!

Во теретаните можеме да сретнеме различни типови на луѓе во однос на диспозиција, мотивација и физичка подготвеност. Оние кои флуктуираат се сезонските “кежуал вежбачи” кои се подготвуваат за летната сезона и младите адолесценти кои се фасцинирани од силните мускулести тела. Токму овие вежбачи кои флуктуираат многу често го бараат и набрзиот начин за да ја постигнат нивната цел па често можеме да ги видиме како се форсираат себе си многу бргу на големи тежини, се фокусираат само на одреден дел о...
More

ПсихоФит: Што е да потребно да бидете здрава, фит мама ?

Многу често во медиумите можеме да сретнеме содржини кои ги промовираат фит телата на младите мајки веднаш или неколку месеци по породувањето. Додека тие велат дека зад сето тоа стои напорен тренинг за време и по бременоста, многу критичари се сомневаат дека станува збор за фотошоп или некои хируршки зафати. Која е вистината? За жените исто така важи правилото: мотивација, дисциплина, напорна работа и посветеност. Бременоста сама по себе го менува телото и од повеќе фактори зависи колку в...
More

ПсихоФит: Трансформирај го умот и трансформирај го телото засекогаш!

Денес е први декември. Баш денес, многу луѓе ќе донесат одлука од следната година да започнат да се хранат здраво, да практикуваат некој спорт, да се зачленат во теретана. Самата идеа во нашата глава дека завршува годината, завршува една целина- ни дава можност во неа да ги ставиме сите неуспеси и да ја испратиме со едно големо парче торта. Новата имаме намера да ја дочекаме полни со енергија и со спартанска сила да влетаме во теретаната штом ќе се отвори. Дали ќе се изненадите ако ви кажам дека...
More

ПсихоФит: Најголемиот психолошки тест – ПОВРЕДА; што после неа ?

Соочувањето со повреда во спортот е непријатно доживување кое воедно станува и најголем психолошки тест за спортистот. Повредата го нарушува општото физичко здравје на личноста но исто така негативно влијае и на општото ментално здравје и добросостојба. Повредите можат да варираат во однос на својата сериозност, а многу често ја загрозуваат и професионалната кариера на спортистот. Доживувањата на емоционален план можат да го отежнат процесот на рехабилитација, а многу често спортистите се соочен...
More