6 совети за заштитита од повреда на колена

заштита од повреда на колена
Повреда на колена е честа појава во сите спортови, а болката што доаѓа со неа сериозно ги нарушува тренинзите на нозе уште долго после повредата. Затоа е важно на време да се заштитите, а ако веќе постои болка да ја елиминирате пред да премине во посериозна повреда.    Нозете се еден од најважните делови од телото кои треба да ги тренирате, а многу често се запоставуваат заради тоа што тие тренинзи се посебно тешки. Но, силата која ќе ја развиете во нозете влијае на целокупната сила на вашето...
More

Зошто е важно да имате цврст задник?

цврст задник
Освен тоа што е секси и го подобрува впечатокот за целата фигура и кај жените и кај мажите :) Со вежбите за цврст задник ја подобрувате состојбата на целото тело, си ги олеснувате секојдневните движења и го намалувате ризикот од повреда. Цврст задник = цврст грб Најголемата поддршка на грбот доаѓа од абдоменалните мускули и мускулите на задникот (gluteus maximus и gluteus medius). Сите мускули во телото функционираат поврзано, но овие три групи на мускули се посебно поврзани. Голем дел од движ...
More

6 начини да ја намалите мускулната болка после тренинг

намалување на мускулната болка после тренинг
Мускулната болка после тренинг е еден од најтешките предизвици со кој се соочуваат сите во фитнесот, од почетници до искусни вежбачи. На почеток од вежбањето, при промена на тренинг програма, при промена на интензитетот на тренингот, после кратка пауза од вежбање… Оние искусните се веќе навикнати на неа и ја доживуваат како позитивен знак дека имале добар тренинг, но почетниците може да ги доведе до искушение да се откажат. Иако навистина е знак дека сте ги поттикнале мускулите да се променат, м...
More

Фит совет: Зајакнете ги тетивите и лигаментите за подобар прогрес

зајакнете ги тетивите и лигаментите
Дали имате чувство дека сте способни за подобар прогрес кој сепак не го постигнувате? Најверојатно сте во право. Ако веќе некое време стагнирате со тежините со кои вежбате, а следствено на тоа и со вашата форма, значи дека е време да поработите на состојбата на тетивите и лигаментите. Зошто баш тетивите и лигаментите? Тетивите и лигаментите играат голема улога во силата што можете да ја користите за време на тренингот и на мускулната маса која притоа ќе ја изградите. Всушност, тие се клучни в...
More

4 начини да си го олесните големиот предизвик – тренинг нозе

тренинг нозе
Тренинг нозе - најстрашниот ден од неделата, најтешкиот дел од тренинг програмата и најголемото чувство на гордост откако ќе го преживеете. :) Иако е често најомразениот тренинг, истовремено е и најважниот. Силата која ја развивате во нозете има голема улога во процесот на развивање сила во горниот дел од телото. Затоа не размислувајте како да го прескокнете туку направете стратегија како да си го олесните. 1. Направете да ви биде приоритет Распоредете ја тренинг програмата така што вашиот тре...
More

Како да се подготвите за кросфит натпревар – 7 клучни совети

подготовки за кросфит натпревар
Сите одлуки кои ги донесувате во врска со исхраната и другите аспекти од вашиот животен стил влијаат на физичките и менталните перформанси. Затоа на ден пред интензивен физички напор како што е кросфит натпревар не смеете да си дозволите грешки. Генерално треба да се држите до навиките кои веќе сте ги воспоставиле, но ќе треба да направите и неколку модификации доколку сакате да ги исполните сопствените очекувања за големиот ден.   1. Подобрете ги мобилноста и флексибилноста Не помислувајт...
More

6 ефикасни совети за градење на импресивни бицепси

6 совети за бицепси
Без разлика дали имате за цел да се „набилдате“ или да постигнете атлетски изглед, формата никогаш нема да ви биде целосна без добри бицепси. Ако сакате цврсти раце кои ќе се забележуваат и под зимската облека запамтете ги следните 6 совети. 1. Извлечете го максимумот од тренингот за грб Зошто грб кога сакате да таргетирате бицепси? Затоа што голем дел од вежбите за грб ги активираат бицепсите, како што се на пример влечењето на лат машина и згибовите. Овие вежби и сличните на нив можат да ви ...
More

7 начини да избегнете повреда на рамо

Повреда на рамо е еден од најчестите проблеми што се појавуваат при невнимание во тежинските тренинзи. Таа може да се случи заради лош избор на вежби, претерано оптеретување со исти вежби долго време, форсирање при тренинг и покрај појава на болка, и заради изведување на вежби со неправилна форма. Со други зборови, само мало невнимание може да резултира со повреда која ќе ве исфрли од колосек и тоа на подолго време. Затоа вежбајте паметно и заштитете се на време. Како да се заштитите од повред...
More

4 најчести грешки при зголемување мускулна и телесна маса

зголемување телесна маса
Периодот на зголемување телесна маса е омилен за многу луѓе - вклучува многу храна, што значи и многу енергија за вежбање. Но, тој исто така носи ризици со себе кои можат да донесат резултати какви што не посакувате. Затоа внимавајте да не ги правите овие 4 грешки и подгответе го телото за мускулната маса што сакате да ја видите на себе. 1. Невнимание во исхраната Зголемување телесна маса значи повеќе храна, но не која било храна. Ако не внимавате ќе накачите тежина ама не онаа што ви треба. Е...
More

Враќање на тренинг после пауза – како треба да изгледа тоа?

Одмор, патувања, почести излегувања до доцна, помалку спиење и повеќе излети надвор од рамките на режимот на исхрана - летниот период често значи пауза од редовните навики поврзани со вежбањето во теретана. Ако летото имаше ваков ефект на вашите навики, или сте излегле од рутината од некои други причини, прочитајте како треба да изгледа вашето враќање на тренинг после пауза. Во периодот на „рестартирање“, односно враќање сигурно и продуктивно назад во теретана, важно е да внимавате на неколку...
More