5 начини како да ја подобрите вашата флексибилност

Ако сметате дека допирањето на вашите прсти на нозете од исправена положба е нешто недостижно кое никогаш нема да го постигнете, знајте го ова – вежбите кои ги практикувате во комбинација со храната која ја конзумирате, хидратацијата и животниот стил кој го водите имаат големо влијание на вашата флексибилност.

Подобрување на способноста на телото да се витка е многу поважно од колку само превенирање од повреда. Всушност, флексибилноста е важен аспект во зголемувањето на сила и мускулна маса. Повеќето од нас кои се физички активни, поголемиот дел од денот го поминуваме надвор од локацијата во која тренираме, односно пасивно пред компјутер или канцеларија, кое додатно допринесува за лошо држење на телото. Добра флексибилност оди рака под рака со изведување на вежбите низ нивниот целосен опсег како што се чучњевите, мртвото кревање и слично. Ако имате згрчени колкови и рамења, може да влијае на правилната форма на изведување на вежбите, затоа работете на тоа да бидете флексибилни!

Наместо да правите неорганизиран пристап кој е без концепт за подобрување на флексибилноста, следете ги овие совети подоле кои ќе ви помогнат да бидете пофлексибилни и ќе ви го подобрат држењето на телото.

  1. Динамично загревање пред тренинг

Деновите кога загревањето значеше задржување повеќе време во една истегната положба на телото и екстремитетите се веќе минато. Истражувањата континуирано покажуваат дека истегнувањето нема ни приближно бенефит на вашиот тренинг како што е динамичното загревање. Пред да почнете да тренирате, практикувајте вежби и движења без додатна тежина како што се чучњевите, исчекор, склекови или скокови. Изведете 3 серии од секое движење по 20-30 повторувања за да го припремите целото тело. Ова загревање треба малку да ја подигне телесната температура и испоти. Со тоа, сигнализирате на телото да се припреми за поинтензивно вежбање.

  1. Практикувајте тренинг програма со лесно статично истегнување

Сепак сакате да имате статичко истегнување на нозете ? Вметнете некои од традиционалните, долго практикувани статични истегнувања по завршувањето на тренингот. Овие истегнувања кои траат подолго помагаат да се истегнат мускулите кои биле згрчувани за време на тренингот. Заедно со другите мускули кои биле тренирани тој ден, фокусирајте се да ги истегните и мускулите на градите, латовите и препоните кои се најчесто згрчени кај многумина поради секојдневното држење на телото во поголемиот дел од денот.

  1. Приоритизирајте целосен опсег на движењата кои ги изведувате

Иако парцијалните движења можат да бидат вклучени во тренингот и се одлични за зголемување на сила, потрудете се секоја вежба да ја изведувате со целосниот опсег на движење за да ги имате целосните бенефити и за флексибилоста. Спуштете се целосно до доле кога изведувате чучњеви на пример, за да ја зголемите флексибилноста на колковите. Учете ги движењата и нивниот целосен опсег на изведување пред да ставите големи тежини и да тренирате интензивно.

  1. Вклучете масажи

Истегнувањето и тренирањето со целосен опсег на движењата можат да направат чуда за подобрување на флексибилноста, но масажата има додатен бенефит со разбивањето на „чворови“ во мускулите и ткивата кои можат да прават рестрикцја во движењата. Масирање со foam roller пред тренинг може да го припреми телото за тренирање, додека после тренинг може да помогне да се исфрли „отпадот“ во мускулите и тоа да помогне за подобар опоравок после тренинг за да бидете подготвени за следнот. Додека го изведувате ова, фокусирајте да ги таргетирате главните мускули како што се квадрицепсите, листовите, латовите и горните мускули на грбот. Ако можете, одете на масажа кај искусен масер неколку пати месечно како помош во вашата рутина за подобра флексибилост.

  1. Бидете хидратирани

Водата сочинува голем дел од телесната композиција. Со цел нашите мускули да реагираат правилно на тренингот за флексибилост, тие мора да функционираат оптимално. Тоа вклучува соодветна и правилна хидратација. Многумина од нас се константно дехидратирани без тоа да го знаеме! Фокусирајте се да конзумирате повеќе вода, особено пред, за време и после интензивен тренинг за вашите мускули да бидат хидратирани и да ја намалите шансата од намалени перформанси поради дехидратација.

Со подобрување на флексибилноста можете драстично да ги намалите ризиците од повреда на колената. Ова можете да го направите со правилна комбинација на вежби и суплементи кои се создадени специфично за оваа намена, како што е Flexofytol. Овој природен суплемент е базиран на куркумин – екстракт од куркума кој спречува појава на болка во зглобовите и тетивите, помага при одржување на нивната мобилност и го успорува процесот на стареење на ‘рскавицата. Во науката е познат по неговите антивоспалителни и антиоксидативни својства заради кои се смета за најефикасен додаток во исхраната за заштита на зглобовите, тетивите и мускулите.

flexofytol

Flexofytol e создаден со био-оптимизирање на куркуминот, со што многу полесно и побрзо можете да ги искористите неговите позитивни својства. Една капсула Flexofytol содржи 42мг од овој екстракт, за што инаку би ви било потребно да изедете 1 килограм куркума за да ја внесете оваа количина куркумин. Со само две капсули Flexofytol дневно ќе му обезбедите на телото оптимална количина куркумин кој ќе ви помогне да се заштитите од повреда, или да се опоравите од веќе постоечка повреда на колена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *