Фит дилема: Што е разликата помеѓу флексибилност и мобилност ?

Мускули, сила, намалување на килограми, издржливост; тоа се најчесто асоцираните термини кога помислуваме на фитнес. Но, постои и уште еден сегмент на фитнесот за кој не се дискутира многу, а тоа е мобилност. Кај голем број на рекреативни и професионални спортисти, мобилноста е ставена при крајот на листата на приоритети. Но, таа е индикатор за тоа колку добро и ефикасно се движиме и ни помага да се заштитиме од повреди. Во прилог, одговараме 4 прашања во однос на оваа дилема:

 

1.Која е разликата помеѓу флексибилност и мобилност ? Кое е поважно и зашто ?

  • Спортист со одлична мобилност е способен да изведува функционални патерни на движење без потешкотии во опсегот на движење (ROM) на одредени вежби. Флексибилна личност може, а може и да нема силно торзо, баланс или координираност  да ги изведе истите функционални движење како личноста со добра мобилност.  Постојат повеќе причини и мускулен небаланс кој го предизвикува ова, но се тоа може да биде решено со комбинација од три работи – Масирање на меките ткива (Foal roll), истегнување и зајакнување. Важно е да се напомене дека флексибилноста е компонента од мобилноста, но не е потребна екстремна флексибилност за да се изведуваат функционалните движења.

 

2.  Кои делови од телото се важни да се оддржуваат мобилни/флексибилни ?

  • Почнете со областите на телото кои се под влијание на лошо држење на телото како што е вратот, средниот и долниот дел на грбот, задната ложа, листовите и флексорите на колковите.  Сите овие делови од телото потребно е да бидат третирани од трите работи кои ги посочив погоре (масирањето, истегнувањето и зајакнувањето), затоа е препорачливо да се изведуваат, и по тој распоред кој што е наведен. Доколку не се практикуваат редовно овие методи, ќе доведе од намалување на мобилноста кое пак ќе влијае негативно на чучањот, мртвото дигање  и други комплексни движења.

 

3. Кои се добри вежби за мобилност на целото тело ?

 

  • Важно е да се практикуваат сите области од мобилноста, но три вежби кои мора да ги правите се:

 

 

1. Overhead squat

 

 

2. Prayer stretch

 

3. Knee to elbow bird dogs

 

 

Да не го заборавиме и Foam roll, можеби тоа е најважно од сите:

 

 

4. Која големина на foam roller е најдобар за опуштање на грбните мускули ?

 

Најпрактичниот foam roller за припрема на грбните мускули е Grid Mini, односно најмалата варијанта од нив. 

Поголемиот Grid овозможува корисникот да ги припреми поголемите мускули на грбот, додека помалиот е погоден за погодување на помалите области на грбот, како што се плешките (shoulder blades).

 

 

Со подобрување на мобилноста можете драстично да ги намалите ризиците од повреда на колената. Ова можете да го направите со правилна комбинација на вежби и суплементи кои се создадени специфично за оваа намена, како што е Flexofytol. Овој природен суплемент е базиран на куркумин – екстракт од куркума кој спречува појава на болка во зглобовите и тетивите, помага при одржување на нивната мобилност и го успорува процесот на стареење на ‘рскавицата. Во науката е познат по неговите антивоспалителни и антиоксидативни својства заради кои се смета за најефикасен додаток во исхраната за заштита на зглобовите, тетивите и мускулите.

flexofytol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *