ИНТЕРВЈУ: Перо Томас, хрватски бодибилдинг потенцијал за светски успех!

КРАТКИ ПОДАТОЦИ:

  • Години – 26
  • Телесна тежина –108 килограми
  • Висина 178 цм

 

 

MarioFit:Како и кога започна да се занимаваш со фитнес ?
U Fitnessu sam od svoje 12 godine. Prvobitni razlog je skolioza kralježnice. To je česta pojava u pubertetu naročito kod muških koji tada naglo rastu. Nakon fizikalne terapije napor razvijanja muskulature mi se svidio i to je razlog zašto sam krenuo. Pomicanje granica svog tijela nikad mi nije dosadilo i zato volim ovaj sport.

MarioFit: Која тренинг програма и тренинг сплит ви давал најдобри резултати ?

Pa ne bih rekao da imam neku posebnu trening rutinu. Imam osnovne vježbe koje izvodim gotovo uvijek iste za određenu skupinu, ali nastojim mjenjati redosljed vježbi i ponavljanja na treningu ovisno o raspoloženju i o tome što sam zadnji trening radio kako bi svaki idući bio drugačiji. Ako me pitate što najviše pali kod mene onda je to upravo ta rutina koju nastojim stalno mjenjati kako bi iznova šokirao mišić i time ga natjerao na rast. A s druge strane sam više powerbilding tip koji voli snažne anaerobne treninge snage i probijanja kilaža, taj način mi čini ovaj sport zabavnijim, ali i opasnijim. Zato nastojim se kontrolirati maksimalno da ne dođe do težih ozljeda. Za sada Bogu hvala dosta sam naučio kaje su mi granice i nisam imao veće ozljede.
4

MarioFit: Како изгледа вашиот моментален начин на исхрана ?

Pa moj režim prehrane nije kompliciran. Pravi je bilderski rekao bi. U fazi mase jedino čemu pridajem pažnje su proteini i gledam da ih ima dovoljno svakodnevno sve ostale vrste masti i ugh gotovo da ne biram vrstu. Uvijek mjenjam po izboru kako se nilad ne bi zasitio jedne vrste namirnice. Dok faza definicije ili gubljenja masti je naravno nešto drugačija. Vrijeme trajanja te faze procjenim po trenutnoj formi a onda nastupa drastično micanje ugh iz prehrane masti se svedu do max 100 grama dnevno i to je uglavnom to. Često puta to izgleda nagli prelazak s velikih doza ugh na vrlo male ili gotovo nikakave.
2

MarioFit: Кои суплементи ги користите ?

Koristim isključivo The Nutrition proizvode. U njima sam pronašao kombinaciju preparata koji mi trebaju i odlično funkcioniram tako. Koristim All in 1 gainer 3x na dan po 1 mj. Ujutro, prije i posle treninga. The Amino whey 1mj ujutro i 2mj posle treninga. Koristim The Beast preworkout 2mj. The glutamin i The bcaa 1mj posle treninga. Te često koristim The Tribulus ujutro 2 caps.

8

MarioFit: Ако би одбрале 3 вежби кои ви се омилени и ви се покажале како најефективни, кои би биле тие и зашто?

Pa to je jasno 3 osnovne vježbe bi svakako bile čučanj, mrtvo dizanje i bench no pored tih vježbi u bb bi svrstao najmnaje 6 osnovnih vježbi gdje bih nadodao još svakako iskorak, zgibove i veslanje.

MarioFit: Кои се вашите идни планови во фитнес индустријата ?

Ako sam dobro razumio pitanje sada trenutno osim što rekreativno treniram možda se pripremim za neko powerlifting natjecanje da se okušam i u tom sportu jer kao što sam naveo probijanje kilaža me zabavlja. Osim toga treniram i nekoliko ljudi iz hrvatske i slovenije i nadam se da ćemo zajedničkim snagama doći do nekoliko dobrih prvenstava na proljeće i ostvariti upečatljive rezultate.

7

MarioFit: Од каде ја црпите вашата мотивација ?

Hvala na pitanju vrlo je zanimljivo. Pa smatram da motivacija je najbitnija stavka u svemu što radimo pa tako naravno i u ovom sportu. Iz dosadašnjeg iskustva mogao bi reći da motivaciju trebamo čuvati ali i iskoristiti kad je najveća. Unapred trebamo očekivati da motivaciju koju trenutno imamo koliko god da je jaka moramo znati da će pasti kad tad. Stoga iskoristite ju dok ju imate. Kad postane manja odnosno kada se zasitite polako svega valjalo bi biti spreman i na tu fazu te adekvatno odreagirati. A to bi po meni bilo nastavit s treninzima srazmjerno motivaciji. Koliko toliko, ali ne odustati i izaći iz treninga potpuno jer tada gubimo na vremenu dok naša konkurencija raste. Motivaciju također treba tražiti ako ju nemate. Neće sama doći, nije bumerang. Gdje je tražiti, rekao bih ponajprije u sebi. Ja nisam najjači čovjek niti po prirodi niti Bogom dan za svjetskog prvaka. Prosječan sam muškarac s prosječnim predispozicijama i sa prosječnim uvjetima za rad. Niti najjači nit najjslabiji. Ima slabijih ima i daleko jačih momaka skojima treniram. No negdje ipak postoji kvaka odnosno ključ uspjeha zašto sam ipak par puta uspio postići što drugi nisu. Prije svega svo vrijeme sam bio svjestan da sam prosječan i da jedino konstantan rad me može dovesti da se obračunam s najvećima u konkurenciji. No kao što znate svatko tko se natječe volio bi i pobjediti i tako negdje morate krasti na vremenu. U ovih 14 godina od kad sam krenuo trenirati ja nisam imao 1 tjedan odmora u komadu. Odmor sam smatrao svaki tjedan kada napravim 3 treninga. Često puta ni bolest me nije spriječila. Iako moram priznat nisam imao svo vrijeme jaku motivaciju ostao sam svijestan cilja kojeg sam znao kako ostvariti. Da bi bili motivirani za takav pothvat naravno treba se dosta toga poklopiti. Prije svega da volite sport kojim se bavite a onda da imate jasan cilj kojeg žarko želite i tad je pitanje vremena kad će te ga ostvariti.

MarioFit: Која е ваша омилена мотивациона изрека ?

NEMA NE IDE! – Ovaj moto vjerovatno je već korišten i ranije ali kod nas je star već 10-tak godina kod mene, nastao je zajedno trenirajući sa mojim prijateljom powerlifterom Hrvojem Sirovcem. Evo on je također postao svjetski prvak u PL i danas ses sprema oboriti svjestki juniorski rekord. A i ja sam za to vrijeme ponešto osvojio.

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *