Зима – периодот за нова мускулна маса; 5 совети како да ја постигнете вашата цел!

Исто како што се прават грешки при намалување на телесните масти, постојат исто така многу грешки и заблуди кои се прават при периодот за ставање на нова мускулна маса. Ова се неколку од нив, кои најчесто се појавуваат.

 

1.(МУСКУЛНА) МАСА?
Терминот МАСА долго време се користи, и е многу погрешно протолкуван, најчесто од почетниците. Треба да го изфрлите од речникот.Се добива грешна перцепција за тоа што всушност значи добивање на мускулна маса, кое најчесто подразбира да се “мрдне” стрелката на вагата по било која цена.Тоа е рецепт за катастрофа, посебно за почетниците кои сакаат да стават мускулна маса. По почетокот, напредокот подоцна успорува, и вагата нема да се поместува онака како што очекувате.
Оние кои обично одат на “маса” до 90 килограми, а би требало да бидат 77-80 килограми, најчесто завршуваат губејќи ги тие килограми кога ќе ги намалат телесните масти, без некој посериозен напредок.
На страна од терминот МАСА. Да се фокусираме на НАПРЕДОК.  Стабилно зголемување на килограми, е далеку подобро од колку зголемување на 10 килограми за 10 месеци, и голем процент на сало. Целете да добивате 2-3 килограми месечно, а добивањето на килограми е тесно поврзано со тоа од која форма почнувате, т.е килограми, телесни масти и така натаму. Исто така зависи и колку време тренирате, со вашиот напредок, со тоа што некој ако тренира да речеме една ипол, две години, побрзо ќе напредува од оној кој тренира 4 или 5 години активно.
Бидете трпеливи  и не ги избрзувајте работите, за да не го изгубите она што сте го добиле, или да не накачите онолку килограми колку што сте замислувале. Јадете чисто и качувајте мускулна маса чисто за да немора да вложувате огромен труд кога ќе намалувате масти и ќе задржите повеќе на овој начин од она што сте го “заработиле”.
johhn

 
2.Бидете флексибилни
Периодот за зголемување мускулна маса е одличен период  за експериментирање со вашето тело, кога станува збор за внесот на јагленохидрати, протеини масти, со цел подобрување на вашиот физички изглед . Исто така, може да експериментирате со вашиот тренинг, да проверите кои вежби и начин на тренинзи работат најдобро за вас, и дали подобро е да тренирате 3 пати неделно, од колку 4 или 5 пати во неделата. Иако, малкумина се оние кои од кога ќе завршат со периодот на дефиниција, веднаш седнуваат и презицно пресметуваат и планираат што, кога како и колку во врска со тренингот и исхраната.
Како и да е, “уживајте” во флексибилноста во овој период, но правете се постепено и умерено.  Ова ќе ви овозможи не само да добиете мускулна маса, туку и да останете со помал процент на телесни масти, истовремено учејќи повеќе за вашето тело, кога станува збор како тоа реагира при промена на начинот на исхрана и тренинг.

 

3.Кардио за време на “маса” – ДА или НЕ?
Иако веќе имаме една статија околу оваа тема, нема ништо лошо уште еднаш за секогаш да ја разјазниме оваа заблуда. Иако нема да правите оноколку кардио колку што сте правеле за периодот на дефиниција, т.е намалување на телесни масти, сепак ова е важна алатка која треба да се применува при накачување на мускулна маса. Неговата намена нема да биде за намалување на телесни масти, напротив, за одржување на здравјето и ефикасност. Солидна тренинг програма во која е вклучено и умерена кардиоваскуларна активност со сигурност ќе не одржува здрави. Навистина не е потребно многу кардио во овој период, затоа што и самиот тежински тренинг ни дава кардиваскуларна активност повеќе од колку што се мисли. Освен здравствените бенефити, кардиото го подобрува процесот на опоравок после тренинг,  на тој начин што подобриот проток на крв низ телото овозможува поефикасна достава на хранливи материи она му каде што се потребни. Брзо одење на трака 25-30 минути  по тежинскиот тренинг, навистина прави чуда за достава на храливите материи и ќе го подобри и забрза процесот на опоравок за вашиот нареден интензивен тренинг.
Покрај сите овие бенефити, кардиото ќе ви помогне да не ставате додатни непотребни килограми. Потрошени околу 600-700 калории неделно можеби не изгледаат многу, но кога ќе се соберат, месечно испагаат околу 2400-3200 калории потрошени преку кардио тренинг. Пола килограм сало е околу 3.500 калории, и тоа значи пола килограм сало помалце за еден месец.

Bulking-No-Cardio
4.Трпеливост
Качувањето на 10-15 килограми за време на зимскиот период од годината нема многу да ви помогне, напротив, подобро е да качите 6-7 килограми поквалитетно. Доколку качите повеќе, тоа ќе биде претежно повеќето вишок масно ткиво, и ќе ви зададе повеќе работа кога ќе се дефинирате, и ќе имате помали шанси да ја задржите онаа мускулна маса која сте ја стекнале.
Кога ќе забележите некој со завидлив, масивен и дефиниран  физички изглед, тоа обично одзема повеќе години макотрпна работа, некогаш и декади. Ако уживате во тој процес на градење на мускулна маса, без да барате изговори, на тој начин времето лета. Но секогаш кога ќе посакате да го убрзате процесот, дали тоа ќе биде со пробување да ставате повеќе килограми на шипката, најчесто ќе завршите повредувајќи се, па потоа да намалите тежините и да правите во правилна форма, а пред се ќе изгубите доста голем период на време. Истото се случува кога ќе пробате да ставите набрзинка “маса”, додавајќи вишок (непотребни) калории. Ќе завршите со поголема цифра на вагата, но пред огледалото ќе изгледате замастени и не толку импресивно како што сте изгледале.

Можеби посакувате да кревате 100 килограми на бенч, но прво осигурајте да ги поминете сите попатни “станици”. Поставете си помали краткотрајни цели, како на пример, прво 90 килограми, па по некое време 95, за конечно на крај да стигнете до посакуваната цел.

It's a process, change takes time
5.Не се плашете од додавањето на телесни масти
Постојат вежбачи кои по секоја цена, од 80 килограми мора да стигнат до 100 килограми до крајот на годината, без разлика на тоа како би изгледале со таа цифра на вагата. Спротивно од ова, постојат и вежбачи кои се “зависни” од тоа да бидат дефинирани, а сепак сакаат да стават мускулна маса. За ваквите, помалата видливост на вената на бицепсот претставува голем шок, и тие веднаш намалуваат на јагленохидрати, и веднаш додаваат уште еден ден плус кардио во неделата. Додавањето на мускулна маса е метаболички “скап” процес; во превод – вашето тело нема да се вклучи во процесот доколку нема некој плус калориски внес што би му бил достапен. Треба да јадете повеќе од тоа колку што му е нормално потребно на телото,  и сигурно ќе ставите некој процент на масно ткиво за време на тој процес. Секако, ова е варијабилно од личност до личност, зависно од потребите. Некои момци ќе ставаат мускулна маса, притоа само “откажувајќи” се од нивната васкуларност на стомачните, додека други ќе ставаат мускулна маса каде што едвај ќе им се познава некоја линија во пределот на абдоменот.  Потребно е да бидете во фаза каде што телото најдобро функционира хормонално и метаболички. Ова е фаза каде што телото најдобро реагира за мускулен раст, и запомнете, споредбено со градење на мускулна маса, намалувањето на телесни масти е релативно краток временски процес. Додавањето на 2-3 килограми на мускулна маса за напреден вежбач некогаш знае да одземе и до 1 година, додека намалувањето на 8-12 килограми некогаш одзема само 2-3 месеци.
Не се трудете по секоја цела да бидете дефинирани преку цела година, додека ставате мускулна маса, за да не изгледате како оние момци кои изгледаат исто секоја година.

Share Button