Задржете ја мускулната маса додека ги топите мастите!

Тешко е да се задржи мускулната маса кога пробувате да намалувате килограми или да топите масти преку комбинација од тежински тренинг и понизок калориски внес. Секако, вие сакате да го покажете сиот ваш труд, па како да го минимизирате губењето на мускулната маса додека се обидувате да добиете видлив six pack ? Протеини.

Неодамнешно истражување од Нов Зеланд водено од Eric Helms покажа дека спортистите изгубиле мускулна маса како што намалувале на масти. Но, во истражување каде што спортистите конзумирале 2.5 до 2.6 грама протеин по килограм телесна тежина дневно успеале да ја задржат мускулната маса во период од 6 месеци на калориска рестрикција, каде што бил вклучен и тежински тренинг. Затоа што протеинската потреба е зголемена за време калориска рестрикција на пролонгиран временски период, конзумирајте 1.5 до 2 грама протеин по килограм телесна тежина дневно ако пробувате да намалувате телесни масти.

Најдобрио дел од денот да конзумирате протеини ? Не постои таков. Друго истражување, направено од Texas Medical Brench во Galveston, откриле дека 24 часовната протеинска синтеза била поголема кога помали еднакви оброци биле конзумирани во текот на денот од колку кога се конзумирало поголема количина само навечер. Истражувањето користело софистицирани радиоактивни методи за трагање за да се измери протеинската синтеза.

 

Извори:
Sports Nutrition Exercise Metabolism, 24: 127-138, 2014

International Journal Journal of Nutrition, 144: 876-880, 2014

Share Button